You need to upgrade your Flash Player.
       
 
Focus areas
Contact us
We are located in Forusbeen 78 in Stavanger.
Post: Postbox 360 Forus, 4067 Stavanger
Switchboard: 51 57 90 00
Fax: 51 57 90 05
> More information
 
News

C-TOUR: Ny teknologi renser produsert vann

Statoil legger mange titall millioner kroner på bordet for å bli medeier i og teste ferdig ny renseteknologi for produsert vann.

OLJÅ: En oppfinnelse gjort av forskere ved Rogalandsforskning kan bidra til å realisere oljeindustriens og myndighetenes ambisjoner om null skadelige utslipp fra oljevirksomheten. Oppfinnelsen går ut å på å rense vann som følger med oljestrømmen opp til plattformen slik at miljøskadelige komponenter fjernes.

Patent
For sju år siden ble det tatt patent på konseptet, som er utviklet av Inge Brun-Henriksen. I 1997 ble selskapet CTour Process Systems AS etablert med rettighetene til teknologien, med Brun-Henriksen som medeier. Betydelige tester i laboratorier og offshore de siste årene har verifisert teknologien.

Nå går Statoil-selskapet Offtech Invest AS inn med 10 millioner kroner for å bli medeier i selskapet. Deretter slår Statoil til med 30- 50 millioner kroner for å få gjennomført sluttester av metoden på Statfjord B.

Produserer vann
Hvis de lykkes, ser CTour-direktør Rolf E. Ahlqvist for seg et stort marked, for nettopp produsert vann er en hovedutfordring på norsk sokkel. Ved noen felt produseres det over 90 prosent vann og under 10 prosent olje fra brønnene. Etter at olje, gass og vann er blitt separert, vil det være partikler av hydrokarboner igjen i vann som skal dumpes. Ahlqvist mener at den nye teknologien kan redusere utslippet av skadelige komponenter med 70- 95 prosent og godt under de nye maksimalgrensene som myndighetene har fastsatt.

- Kostnadsøkningen per produsert fat olje blir meget lav, kun 5- 20 promille med denne teknologien, sier Ahlqvist.

Norsk produksjon
Likevel kan bygging av rensemodulene gi viktige oppdrag til norsk industri, for Ahlqvist ønsker å bygge modulene med renseteknologien ved norske verksteder:

- Fordi kvalitet er særdeles viktig; det som koster penger her, er ikke selve byggingen, men konsekvensene av feil som eventuelt kunne skje, sier Ahlqvist.

Hver modul kan komme på 40- 60 millioner kroner. Hvis det er ti felt på norsk sokkel som er moden for teknologien, betyr det et mulig marked på en halv milliard kroner. CTour skal ta seg av kontrakten med ingeniørarbeid, bygging, installering og igangsetting av modulene på plattformene, ved hjelp av alliansepartnere.

- Med dette arbeidet er vi jo inne i selve operatørens hjerte, prosessystemet, sier Ahlqvist.

- Alle snakker om økt utvinning for å forlenge produksjonstiden på norsk sokkel. Men økt utvinning betyr også mer produsert vann, og det problemet må man finne miljøriktige og teknisk gode løsninger på, sier Ahlqvist som tror CTour-teknologien er svaret.

Ahlqvist er også styreformann i Procom Venture, som nettopp har som idé å kommersialisere forskningsresultater fra Rogalandsforskning, og han lover flere lanseringer i tiden som kommer.

(KILDE: Stavanger Aftenblad)

 
More news

Sekal update
Sekal to install DrillTronics on five Transocean harsh environment semi-submersible drilling rigs[19.2.19] >Read more

Sekal - contract with Saudi Aramco
Saudi Aramco award SEKAL a contract to deploy DrillScene and DrillExpect on multiple wells[19.2.19] >Read more

Sekal AS - contract news
Sekal AS awarded DrillTronics contract at Mariner[7.2.19] >Read more

Optimarin- Hoegh Autoliners
Optimarin wins order for 10 further BWT systems from Höegh Autoliners[7.2.19] >Read more


> News Arhive
 
 
(C) Procom Venture AS 2004 . Postboks 360 Forus, 4067 Stavanger. Telefon: 51 57 90 00. Faks: 51 57 90 05 .
The site is developed by www.finnestad.no with Postmann Publishing Tools.